CSOK, CSOK hitel - HITEL1.HU - HITEL OKOSAN

hitel1.hu - HITELÜGYINTÉZÉS GYORSAN, OKOSAN
Tartalomhoz ugrás
1. Vissza nem térítendő CSOK támogatás
 
A vissza nem térítendő támogatás összege két dologtól függ: a meglévő vagy vállalt gyermekek számától, valamint attól, hogy használt vagy újépítésű ingatlant vásárlunk, használt lakást bővítünk, esetleg építkezünk.
 
Sokak számára fontos újdonság ugyanakkor, hogy 2021-től a tetőtér-beépítéssel létrejövő többgenerációs családi ház is megfinanszírozható csok támogatásból. Ahogy a „normál” csok-ot is, a gyermeket nevelő egyedülállók, élettársak mellett a gyermeket nevelő és vállaló házaspárok is igénybe vehetik ezt a lehetőséget.
 
Használt lakás vásárlására, bővítésére:
 
 • 1 gyermeknél: 600 000 Ft
 • 2 gyermeknél: 1 430 000 Ft
 • 3 gyermeknél: 2 200 000 Ft
 • 4 vagy több gyermeknél:      2 750 000 Ft
 
Újépítésű ingatlan vásárlására, építésre, tetőtér-beépítésre:
 
 • 1 gyermeknél: 600 000 Ft
 • 2 gyermeknél: 2 600 000 Ft
 • 3 vagy több gyermeknél: 10 000 000 Ft
 
2. Falusi CSOK
 
A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális típusa, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. Fontos, hogy a falusi csok összegének fele fordítható csak az adott ingatlan megvásárlására, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni.
 
Akár meglévő ingatlan felújítására/korszerűsítésére is igényelhető, ám ebben az esetben 300 000 – 5 000 000 Ft lehet a megkapható összeg.
 
A „normál” csok-hoz képest különbség, hogy lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, ám az feltétel, hogy a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos és lakható legyen. Bár kezdetben nehezen indult be a támogatás, ugyanis kevés bank látott benne fantáziát, ám mára igazi sikersztoriról beszélhetünk, hiszen múlt év végéig 16 ezer család igénylését fogadták be a pénzintézetek.
 
A falusi csok nagy előnye, hogy az „elnyerhető” összeg éppen annyi, mintha a család újépítésű ingatlant vásárolna „normál” csok felhasználásával, ám mivel itt a pénz vidéki, kistelepüléseken lévő használt ingatlanra költhető csak el, az lényegesen többet ér.
 
A falusi csok összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:
   
 • 1 gyermek: 600 ezer Ft
 •  
 • 2 gyermek: 2,6 millió Ft
 •  
 • 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft
 
A falusi csok összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:
   
 • 1 gyermek: 300 ezer Ft
 •  
 • 2 gyermek: 1,3 millió Ft
 •  
 • 3 vagy több gyermek 5 millió Ft
 
3. Csok-hitel
 
A vissza nem térítendő csok támogatás mellé kedvezményes, végig fix 3% kamatú támogatott lakáshitel is igényelhető. A 2016-os induláskor a csok-hitelt még csak újépítésű ingatlan vásárlásra és építésre lehetett felvenni maximum 10 millió Ft értékben (3 gyermekkel). Egy 2018 őszi módosítást követően a kétgyermekesek is megkaphatták a 10 millió Ft hitelt, míg három gyermek megléte vagy vállalása esetén 15 millió Ft lett a kedvezményes kölcsön maximális összege. 2019-ben pedig még egy fontos lazítás történt: a használt lakást vásárlók számára is elérhető lett a szuperolcsó kölcsön, így most az ingatlan korától függetlenül két gyermekre 10 millió Ft, három gyermekre pedig 15 millió Ft vehető fel.
 
A csok-hitel esetében két dolognak kell megfelelned:
   
 • Teljesítened kell a csok személyi feltételeit, és kérned kell a vissza nem térítendő támogatást a lakáscélodhoz.
 •  
 • Hitelképesnek kell lenned, hiszen itt lakáshitelt veszel fel, csak az állam a kamatok egy részét átvállalja tőled.
 
4. Illetékmentesség csok-kal történő lakásvásárlásnál (2021-től)
 
A 2021-től megvásárolt lakások után nem szükséges megfizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket, amennyiben csok támogatást – családi otthonteremtési kedvezményt – is igényelt a család a lakás megszerzéséhez. Ez nem kis segítség, hiszen alapesetben az ingatlan értékének 4%-a az illeték összege, és bár lehet rá részletfizetést kérni, ez egy 50 millió Ft-os lakásnál bizony 2 millió Ft megtakarítást jelent.
 
5. Visszaigényelhető az 5%-os lakásáfa, amennyiben csok-kal veszünk újépítésű ingatlant (2021-től)
 
Az újépítésű lakást vásárlók és a generálkivitelezővel építtetők visszakaphatják a kifizetett összeg 5%-os áfáját, amennyiben csok támogatást is igényelnek a vásárláshoz, építkezéshez. (2021-től az újépítésű lakások áfáját 27%-ról 5%-ra csökkentették.) Fontos, hogy meglévő és vállalt gyermek egyaránt elfogadható a támogatáshoz. Lényeges az is, hogy sem az ingatlan értékére, sem az áfa összegére vonatkozóan nincs felső korlát.
 
6. A 27%-os lakásáfa visszaigénylése saját építkezésnél (2021-től)
 
Kicsit kakukktojásról van szó, mindjárt el is mondjuk, miért. Ahhoz, hogy egy saját erőből – generálkivitelező nélkül – építkező személy visszaigényelhesse a 27%-os áfát, teljesítenie kell az alapvető csok feltételeket – Tb-jogviszony, büntetlen előélet, köztartozásmentesség -, de gyermek nem szükséges az adó visszaigényléséhez. Vagyis gyermektelen egyedülállóként is jogosultak lehetünk az adó-visszaigénylésre! Fontos ugyanakkor, hogy a visszaigényelhető forgalmi adó összege maximum 5 millió forint lehet.
 
Vissza a tartalomhoz